7 gode råd til dig, der rejser alene med dit barn
At rejse alene med et eller flere børn kan umiddelbart virke overskueligt. Men hvis du tager dine forholdsregler og planlægger det, du kan hjemmefra, kan det sagtens blive fantastisk oplevelse for både dig og junior.
Her er vores gode råd til dig, der første gang skal alene på ferie med dit barn.
1. Tjek dine rejsedokumenter
Det virker måske som en selvfølge, men mange ender alligevel med at stå i sidste øjeblik og have glemt noget. Sørg for, at du i god tid undersøger, hvilke dokumenter du skal have med på jeres rejse. Udover pas, bør du tage stilling til bl.a.:
- Visum
- Valuta
- Rejseforsikring
- Vaccinationer
Som ene forælder, der rejser med et barn, bør du også tage stilling til forældremyndighed.
Hvis du har fuld eller delt forældremyndighed over dit barn, kan du uden problemer tage dit barn med ud at rejse. Hvis du ikke har del i forældremyndigheden, skal du først have samtykke fra forældremyndighedsindehaveren.
Desuden kan nogle lande kræve yderligere dokumentation til forældre, der indrejser alene med en mindreårig, uanset om du er forældremyndighedsindehaver eller ej. Kontakt ambassaden for det pågældende land for at være på den sikre side.
2. Pak fornuftigt
Husk at pakke det rigtige tøj – afhængig af, hvor turen går til. Selv om der er sol og varme på din feriedestination, kan der være fuld knald på bussens eller flyets airconditionanlæg, og så er en varm trøje uundværlig. Også et par lange bukser kan være guld værd, hvis det er et sted, hvor der myg om aftenen. Husk desuden en god myggespray.
Solcreme med høj faktor, UV-dragt og badebleer kan højst sandsynligt fås på destinationen, men hvis du medbringer det hjemmefra, risikerer du hverken overpris eller at skulle bruge tid på at lede efter det i lokale butikker.
Overvej desuden, hvad du ellers skal medbringe hjemmefra, særligt hvis du rejser med en baby, der har tendens til sart hud eller allergi. I nogle lande kan babyartikler som bleer og engangsvaskeklude være tilsat parfume, og modermælkserstatning kan smage anderledes eller indeholde tilsætningsstoffer.
3. Medbring underholdning hjemmefra
På rejser kan der forekomme længere ventetider, og flyveturen eller ventetiden i lufthavnen kan for de helt mindste virke endnu længere. Medbring alderssvarende legetøj, der heller ikke fylder for meget i tasken, som fx farvebog, tusser eller spil og som kan hjælpe jer med at slå tiden ihjel.
Oplad iPad’en hjemmefra (husk oplader), og tjek eventuelt, om det er nødvendigt med en adapter. Du kan evt. downloade helt nye apps til dit barn, som det ikke har set før. Eller du kan hente film og serier ned, som kan ses offline, hvis I er et sted, hvor der er intet eller begrænset internet.
4. Husk godt med snacks
Man må ikke gå ned på snacks – det gælder også, når man rejser med børn. Snacks er uundværlige, når den værste sult skal stilles, og der ikke lige er et sted i nærheden, hvor du kan købe mad.
Desuden er snacks et alletiders tidsfordriv og kan ofte aflede opmærksomheden hos selv de mest overtrætte børn.
5. Brænd krudt af, når det er muligt
Det lyder måske nemmere sagt end gjort, men hvis dit barn sover lur, så prøv at tilrettelægge dette, så det sover, når I er på farten og alligevel skal sidde stille.
Selvom det er en oplagt mulighed for skærmtid, så udnyt i stedet ventetiden i lufthavnen til at bevæge jer så meget som muligt. Gå en tur rundt i lufthavnen, og kig på mennesker, butikker eller de mange fly, der konstant lander og letter.
6. Tænk over, hvordan du transporterer dit barn
Danmark er et yderst barne- og klapvognsvenligt land, og vi bevæger os uden problemer rundt i offentligheden med sænkede busser og tog. Støder vi på et sted med trapper, er der stort set altid en elevator, der virker.
I andre lande kan det være knap så nemt at bevæge sig rundt, hvis dit barn sidder i klapvogn. Derfor kan det være en god idé at investere i en paraplyklapvogn. Så kan du hurtigt folde din klapvogn sammen, hvis den skal transporteres i fx en mindre taxa, eller hvis den skal bæres op i en bus eller et sted med trapper uden elevator.
Hvis dit barn er lille nok til at kunne være i en bæresele, kan du overveje, om du skal medbringe sådan en. Den kan giv dig enormt meget frihed, fordi du så ikke er afhængig af, at din klapvogn skal kunne passe ind i busser, taxaer og på smalle gader og stræder med høje kantstene.
7. Pak en taske til flyveturen
Det er altid en god idé at have det mest nødvendige lige ved hånden i form af 1-2 sæt skiftetøj, evt. bleer, lidt snacks og underholdning.
Så har du til den første dag, hvis uheldet er ude og jeres kufferter bliver forsinkede på udrejsen, eller hvis der skulle opstå uheld undervejs (husk også en plasticpose til evt. snavsetøj).