Kender du reglerne for vinterdæk i Sverige?
Det er vigtigt at forholde sig til reglerne for vinterkørsel, kende dem nøje når man færdes på fremmed grund. Det gælder også når din tur falder til vores naboland Sverige. Ved du for eksempel, at det er et krav i vinterperioden fra 1. december til 31. marts, at din bil er udstyret med vinterdæk, når der er sne, is, slud eller frost på vejbanen – også selv om det kun er dele af vejbanen? Nu ved du det. Så er du godt på vej, når turen går til det svenske. Husk i øvrigt også, at din campingvogn, såfremt du har en sådan en bag dig, også skal være forsynet med vinterdæk. Det svenske politi er meget opmærksomme på, specielt overfor udlændinge, at køretøjet er i en ordentlig stand, og altså i den nævnte periode, er forsynet med vinterdæk.
Skulle du alligevel smutte over sundet med sommerdæk på bilen, så tænk dig om, såfremt du bliver overrasket af vintervejr, med sne, slud og is. Det er dit eget ansvar, og der falder store bøder, såfremt du ikke overholder dette.
Lovkravene til din bils vinterdæk skal du naturligvis kende, uanset om du er i Danmark eller Sverige. Tjek det inden du kører – vinterdækkene skal have en mønsterdybde på mindst 3 mm for din bil og autocamper op til 3,5 ton. Har du eksempelvis autocamper på over 3,5 ton, så er lovkravet 5 mm. Husk det – der er kun én der har ansvaret. Det er dig. Du har pligt til at følge lovens bogstaver. Selvom det er det svenske politi der afgør, om det er tid for vinterdæk, så fritager det ikke dig for at have et ansvar. Det kan jo ske, at man har brugte vinterdæk på bilen. Har du for eksempel to brugte vinterdæk på bilen og to nye, så er det vigtigt at man sætter dem parvis, og tager de nye bagtil. Så risikerer du ikke at skride ud.
Du bør sørge for at have den originale registreringsattest med når du tager til udlandet. Tag også en kopi af den og læg et andet sted, for eksempel i din pung, skulle uheldet være ude. Så er du sikker på at du kan finde den nødvendige information. Det er dog kun Del 1 du skal have med, hvis dit køretøj er fra efter 2005.
Det er ikke længere nødvendigt at have det røde kort med, hvis du har kaskoforsikring, men det er ikke skidt at have det med. Lidt livrem og seler, men alligevel. ”Better safe than sorry”, som man siger. Det er nu en gang meget rart at have ved hånde, skulle du have behovet. Bilens forsikringspapirer skal være i orden – undersøg det inden du tager afsted til udlandet. Både dit forsikringsselskab og FDM er gode steder at henvende sig, hvis du har spørgsmål. Er der campingvogn efter bilen, så er DCU, Dansk Camping Union heller ikke noget dumt sted at henvende sig.
Husk også at bilen skal være forsynet med et DK skilt, såfremt din nummerplade IKKE har et EU skilt.
Dit danske kørekort er tilstrækkeligt når du kører i Sverige. Det er først når du kører eksempelvis uden for EU, at du bør undersøge, hvorvidt du skal have et internationalt kørekort.
Pas kan i øvrigt også være en god ide at have med, da det alle steder opfattes som den ultimative dokumentation. Også selvom vi som danskere normalt vis ikke behøver at have pas med til Sverige. Men Sverige indførte midlertidig grænsekontrol i januar 2016, så kontrollér en ekstra gang om du skal have pas med.
Et godt nummer at have med, hvis uheldet er ude, er telefonnummeret til SOS International: +45 70 10 50 52. Har du en bilforsikring med kaskodækning, så er du automatisk dækket. Læg det ind på din telefon inden du tager afsted. Og tag et billede af din nummerplade, samt registreringsattesten på din mobil, så har du alt. God tur.
Læs iøvrigt mere om bilforsikring her: Bilforsikring